Glad vinner av 10 000 kroner
En glad Petter fra Ingeberg vant nylig 10 000 kroner. Bare på sortering av drikkekartong.
Petter Fyksen fra Ingeberg har i mange år skrevet navn og telefonnummer på drikkekartongene han kaster i papiret. Siste år har han intensivert sorteringa og levert flere "lodd" i lotteriet. For noen år siden ble returkartonglotteriet nemlig lagt om. Nå kan du kan vinne også på enkeltkartonger, og ikke bare kubber med flere inne i en.
Det ga full uttelling! Hans kubbe ble endelig trukket ut i det nasjonale lotteriet. Og en glad vinner fikk 10 000 kroner å fylle på kontoen.
Vi gratulerer!
Hver kartong er et lodd
Årlig deles det ut premier på til sammen 1,6 millioner kroner i returkartonglotteriet, som Grønt Punkt administrerer. Det er 120 premier på 10 000 kroner, og fire premier på 100 000 kroner. Det er fire trekninger i året.
Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten på 100 000 kroner. Også enkle kartonger kan trekkes ut.
På Hedmarken er det årlig 3-4 stykker som vinner i det nasjonale lotteriet.
Slik deltar du i lotteriet
Alt man trenger å gjøre for å delta, er:
- Åpne og skylle kartongen
- La den renne av seg
- Brett kartongen for å spare plass
- Stapp gjerne kartongen opp i en ubrettet
- Skriv på navn og telefonnummer
- Kast den i papirdunken eller i papir på gjenvinningsstasjonen
Alle typer kartonger for flytende matvarer
Drikkekartong er emballasje for drikke og flytende matvarer. De kan inneholde for eksempel melk, drikkeyoghurt, kefir, juice, vin, bønner, hakkede tomater, sauser og puddinger.
Slike kartonger brukes også til flytende vaske- og skyllemidler. Men har de inneholdt farlig avfall som spylervæske bør de kastes i restavfallet.
Gjenvinnes til ny kartong
Drikkekartong er laget av ny trefiber. Det gjør den ekstra verdifull å lage nytt papir av. En bruker bare 25 prosent energi på å lage ny kartong av drikkekartong sammenlignet med produksjon av papir fra tømmer.
Grønt Punkt sender kartongene til Fiskeby Board i Norrköping i Sverige. Her blir drikkekartongen til ny kartong som brukes til produksjon av bl.a. pizza- og cornflakesesker. Kartongene som ikke sorteres ut følger de andre fiberstrømmene til gjenvinning og blir til nytt papir eller papp.
Gjenvinningsprosessen:
- Kartongkubbene blandes med annen returfiber
- Blandingen tromles sammen med vann i en maskin som kalles pulper. Her løsner plast- og aluminiumsbelegget fra fibrene. All farge og trykk sitter på dette belegget.
- Massen siles for å fjerne urenheter som korker, lokk, plastbelegg og aluminium.
- Nå har vi en fibersuppe som går videre inn i papirmaskinen. Her dampes kartongen og presses i flere trinn for å få ut alt vannet.
- Av det ferdige resultatet lages nye papir- og kartongprodukter.
- Plastbelegg og andre urenheter blir utnyttet som energi i denne produksjonen.