Sirkula er "Årets sirkulære pådriver"

Det er Sirkula IKS som er «Årets sirkulære pådriver» Det ble klart da Avfall Norge skulle kåre vinner av denne helt nye og høythengende prisen.

Sirkula IKS har gjort en ekstra innsats for å utvikle avfallsbransjen i sirkulær retning. Det mener juryen som kåret Sirkula som den aller første vinneren av den ettertraktede bransjeprisen.

Juryen sier følgende:

Sirkula IKS utfordrer den tradisjonelle forretningsmodellen i bransjen. Sirkula IKS har delt informasjon og erfaringer videre til andre, både gjennom besøk og formidling på andre plattformer. De har inspirert og opplyst både befolkning, politikere og bransjen. Sirkula IKS sitt arbeid er et viktig bidrag til adferdsendring og omstilling, også utenfor egen virksomhet og bransje.

Stolt vinner

Det var under Avfall Norge sin årskonferanse at ansatte fra Sirkula IKS stolt kunne gå på scenen og motta prisen. Avfall Norge representerer rundt 200 ulike virksomheter som alle jobber med avfallshåndtering, gjenvinning og resirkulerte varer.

-Helt siden 90-tallet har vi vært en pådriver for miljøriktig håndtering av avfall med gode innsamlingsordninger, gjenvinningsstasjoner og tilbud til næringslivet. Derfor ble vi ekstra stolte over å være blant finalistene til å vinne prisen. At vi gikk helt til topps, viser at vårt arbeid gjennom mange år virkelig blir lagt merke til, Sier Grethe Olsbye, administrerende direktør i Sirkula IKS. 

Hun fortsetter med å si at endringene i bransjen går så fort. Derfor er det ekstra viktig at vi kan lære av hverandre.

-Ingenting av det vi har fått til hadde gått uten våre dedikerte samarbeidspartnere og ansatte som står på hver eneste dag for at vi skal lykkes med nye, innovative løsninger.

Karen Tømte er konstituert leder for Resirkula. Hun setter stor pris på de fine ordene fra juryen.

-Sammen med de dedikerte driverne av butikkene i vårt unike butikk-konsept, jobber vi hver dag for å få flere til å velge ombruk og tenke på sirkulær økonomi. Derfor er vi så ekstra stolte i dag over å vinne denne flotte prisen, sier Karen.

Sterke finalister

Totalt var det tre finalister som kjempet om å vinne prisen. Grethe trekker også frem de to andre finalistene og deres spennende prosjekter.

  • Prosjektet «Design mot forsøpling» Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Hold Norge Rent, Mepex, Embalasjeforeningen og Grønt Punkt Norge.
  • Miljø Norge. De ble nominert for jobben de har gjort med å etablere en ny sirkulær forretningsmodell for brannslukkingsapparater. 

Flere priser

Dette er ikke første gang Sirkula IKS har vunnet pris. I 2023 ble selskapet tildelt Samfunnsbedriftenes bærekraftspris for sitt arbeid med å ta ombruk til et nytt nivå med etableringen av Norges første ombrukskjøpesenter. I 2022 vant Sirkula IKS Sparebank 1 Østlandet sin Bærekraftspris på 100.000 kroner for satsing på gjenbruk.

Til det beste for miljøet

Sirkula IKS jobber for å utnytte sin kompetanse til det beste for miljøet, ta ansvar for menneskene vi påvirker, minimere egne utslipp til jord, luft og vann og sikre grønne innkjøp.

-Siden oppstarten av Resirkula i 2020, er over 600 tonn reddet fra å bli avfall. Stadig flere er blitt kjent med bruktbutikk-senteret i kretsløpsparken, som består av selvstendige gjenbruksbutikker og en kafé. Alle butikkene baserer sitt sortiment på brukte varer som leveres inn på gjenvinningsstasjonene våre, sier Grethe som legger til at Sirkula IKS også ønsker å tilby et regionalt kompetansesenter med omvisninger og skoleundervisning i kretsløpsparken. Sirkula IKS er også pådriver for «Miljøuka i Hamarregionen».

Sirkula IKS samarbeider med flere andre eksterne aktører, som Vitensenteret Innlandet, Fremtiden i våre hender, Mjøsanker arbeids- og inkluderingsbedrift, Naturskolen og frivillige lag- og foreninger. Sirkula IKS er også med i INNSIKT som er et strategisk samarbeid med andre kommunale avfallsselskaper rundt Mjøsa.

FAKTA:

  • Omsetningen i 2023 ble 236 millioner kroner
  • Avfall per innbygger i 2023 var 425 kilo
  • I 2023 hadde Sirkula 15 personer på arbeidspraksis. I tillegg var det 30 personer på arbeidstrening og varig tilrettelagt arbeidstrening (VTA) gjennom Mjøsanker arbeids- og inkluderingsbedrift.
  • 50 grupper var i 2023 på omvisning i kretsløpsparken
  • 41 skoleklasser var på besøk i 2023

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?