På skattejakt i Sirkula-jord
-Se, her er enda flere poteter, roper barna i Vestenga barnehage i Hamar. Denne høsten har det bognet av herlige gulrøtter, sukkererter og poteter i grønnsakshagen til barna.
Hva er det som skjuler seg i jorda? Hvor mange poteter finner vi i dag, og hvor lang er gulrota du trekker opp? Ivrige barnehender er ute på spennende skattejakt denne flotte høstdagen. Nå er det gått fire måneder siden barna fylte trillebårene sine med kortreist og torvfri jord fra Sirkula. Mange pallekarmer skulle klargjøres, før barna kunne så frø og sette poteter.
Frodig resultat
-Se på denne poteten. Den er skikkelig stor, sier Nelia (4) Hendene er fulle av jord, men det gjør ingenting. Å lete etter poteter er skikkelig gøy og veldig spennende.
-Jeg har lyst på en gulrot. Kan du hjelpe meg, spør Issac (4) Pedagogisk leder, Ingrid Høilund hjelper gjerne til. Her er det mye som skal høstes, og ferske gulrøtter smaker utrolig godt.
Fikk gratis jord
Våren 2024 fikk alle barnehager og skoler i Hamar tilbud om gratis biokullholdig urte- og grønnsaksjord fra Sirkula. Bakgrunnen er et samarbeidsprosjekt mellom Hamar kommune og Sirkula, hvor målet er at barna skal få lære mer om hvordan man selv kan dyrke sin egen mat i kortreist jord.
Miljødirektoratet har gitt støtte til å produsere denne biokullholdige dyrkingsjorda. Den produseres av hageavfallet innbyggere i Hamar, Stange, Løten og Ringsaker har levert inn til gjenvinningsstasjonene. Hageavfallet omdannes til næringsrik kompost. Komposten blir så sterilisert gjennom varmekompostering. Deretter skal den ligge til modning i minimum 12 måneder før den siktes og foredes til urte- og grønnsaksjord.
-Torvfri jord fungerer godt
Pedagogisk leder, Ingrid Høilund, kan bekrefte av Sirkula-jorda har fungert veldig godt.
-Man kjenner godt at denne jorda er uten torv. Den har holdt fint på fuktigheten og det har vært masse mark og liv i jorda. Så her i grønnsakshagen vår har det grodd veldig godt, forteller hun.
Barna har nå høstet poteter, gulrøtter, jordbær, knutekål, rosenkål, brokkoli, kålrot og spisskål.
-Potene vi graver frem i jorda i dag, skal vi spise i morgen. Da skal vi nemlig ha fiskepinner og poteter med grønnsaker til, forteller Ingrid til barna.
Gøy å se det spire
For barna har det vært spennende å følge med på hele prosessen, fra jorda ble levert til de i dag kan høste sine egne grønnsaker.
-Det er så flott å kunne lære barna at gulrøtter ikke kommer fra butikken, forteller Ingrid. Og det er ingen tvil om at det å dyrke sin egen mat er svært populært. I barnehagen fortsetter dagens skattejakt.
-Jeg vil også være med. Se på denne poteten her. Den er så liten, sier Linnea (2).
Les mer om kortreist jord fra Sirkula her
FAKTA
- Sirkula sin biokullholdige urte- og grønnsaksjord er kortreist, torvfri, kompostbasert og har et rikt mikroliv.
- Kompostjord holder mye bedre på vannet enn jordblandinger som lages av torv.
- Jorden inneholder kun naturlige råvarer og er ikke anriket med kunstgjødsel.
- Du kan bruke jorden både inne og ute, enten du ønsker å dyrke på friland, i pallekarmer, i drivhus, i hagen og/eller på vekstbenker.
- Denne jordtypen passer til dyrking av urter, grønnsaker, frukt og bær.
- Sirkula produserer hele fire ulike typer jord. I tillegg til urte- og grønnsaksjord, kan du kjøpe plenjord, bed- og hagejord samt kompost fra oss.