Nye krav til innsamling av tekstiler

1.januar kommer det nye EU-regler for sortering av klær og andre tekstiler. Her kan du lese hva det betyr for deg.

Hva gjør du med dine tekstiler som du ikke trenger lenger? I dag kan du levere tekstiler på alle våre gjenvinningsstasjoner. Her tar vi imot både hele tekstiler som kan brukes om igjen, samt ødelagte tekstiler som kan repareres eller gå til materialgjenvinning. Det er kun våte, mugne eller skikkelige tilgrisede tekstiler som skal kastes som restavfall.

Ja takk til tekstilavfall

Fra 1. januar skal alle kommuner over hele landet tilby innsamling av tekstilavfall. Tekstilavfall betyr ikke brukbare tekstiler som er tørre, men ødelagte. I dag er det mange som kaster disse tekstilene i restavfallsdunken hjemme.

En samlet avfallsbransje jobber for tiden med å få etablert en mest mulig lik ordning når de nye reglene trer i kraft 1. januar 2025. Sammen med renovasjonsselskapene GLØR, Horisont IKS, SØIR og HRA har Sirkula IKS inngått en felles avtale med selskapet Fileks. Dette betyr at Fileks blir eneleverandør av innsamlingsbokser på alle våre gjenvinningsstasjoner. Innsamlingsboksene skal merkes tydelig med sorteringsmerker som viser at du kan levere både hele og ødelagte tekstiler i disse boksene. 

Hva innebærer begrepet tekstiler?

Begrepet tekstiler betyr i denne sammenheng klær, duker, sengetøy, gardiner og liknende.

Tekstilene må, som nå, være tørre og rene. De trenger ikke være hele.

Tekstiler som er grisete, full av maling eller intens lukt, kan ikke brukes om igjen eller materialgjenvinnes.

Tekstiler ut av restavfallet

Analyse av restavfallet vårt viser at i snitt 7 prosent av innholdet i restavfallsdunken vår er tekstiler. Vi vet at mye av disse tekstilene kunne blitt brukt om igjen, dersom de hadde blitt sortert riktig.

Klær og tekstiler krever betydelig energi- og naturressurser i produksjon. Derfor er det viktig at vi unngår unødvendig forbruk, og tar godt vare på tekstilene slik at de varer lengst mulig.

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?