Velg gavepapir som kan gjenvinnes

Gave pakket inn i avispapir og garnrest

Avispapir, gråpapir, ukeblad, tegneserie er fint å bruke til julegavene.

Norske husstander bruker minst 60 millioner meter gavepapir i jula, viser tall fra Framtiden i våre hender. Glanset gavepapir inneholder fargestoffer og leire som gjør det uegnet til gjenvinning, og må derfor kastes i restavfallet.

Velg heller en miljøvennlig innpakning. Da kan gavepapiret sorteres og bli til nye papirprodukter. Det trenger verken å være grått eller kjedelig. Her er våre tips til gaveinnpakninger som både er snille med miljøet og lommeboka:

  • Let i skuffer og skap, gamle kart og tegneserier du ikke leser lengre kan blir fine innpakninger
  • Gråpapir og avispapir er miljøvennlige alternativ til det glansede julepapiret
  • Dekorer papiret med barnetegninger, bånd eller hyssing. Det blir både fint og personlig
  • Gamle esker blir som nye med litt pynt. Er det reklame eller liknende på utsiden, kan du sprette opp esken og vrenge den med innsiden ut
  • Vurder om du trenger å pakke inn gaven. Fruktkurven eller vinflasken trenger kanskje ikke mer enn et fint bånd og et kort?
  • Stoffrester du har liggende kan bli super innpakning. Eller hva med å gi det pakket inn i noe brukt tøy som kan gjenbrukes?
  • Et siste tips; når du selv får gaver innpakket i glanset gavepapir: resirkuler papiret ved å bruke det om igjen til gaver neste år.

Slik sorterer du juleavfallet

Glanset julepapir gjør verken nytte i papirdunk eller peis

Glanset julepapir er flott å se på, men dårlig for miljøet. Mesteparten av julepapiret som selges i dag er glanset, farget og spesialbehandlet på en måte som gjør at det ikke kan gjenvinnes til nytt papir. Det ser ut som papir, men inneholder faktisk nesten ikke papirfibre. Derfor skal dette papiret kastes i restavfallet.

Med stua fullt av papir på slutten av julekvelden kan det være fristende å bruke dette til brensel i peisen. Det er ingen god idé. Den dårlige kvaliteten gjør at papiret gir lite varme, og det dannes mye sot når det brennes. Røyken er heller ikke bra for lokalmiljøet, og sot øker faren for pipebrann.

Velg derfor en miljøvennlig innpakning! Og la det gå sport i å bruke så lite teip som mulig.

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Vi vil bruke din og andres tilbakemelding for å kontinuerlig forbedre denne siden.

Hva forsøkte du å finne?